Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Valtho25 club (3)
Vierkant
Rk-2
Rk-3

Viewpoint Documentary Film Festival 2021

Viewpoint Documentary Film Festival 2021

Studio Skoop/De Filmplaneet vzw richtte in 1994 het VIEWPOINT DOCUMENTAIR FILMFESTIVAL op, uit een passie voor de documentaire film en om haar publiek de kans te geven om deze spraakmakende films in de cinema te kunnen beleven. VIEWPOINT werd 9 jaar op rij een succes en bouwde internationaal een uitstekende reputatie op, dankzij een sterke, kwalitatieve en onafhankelijke filmselectie. In 2003 kwam er (tijdelijk) een einde aan het Viewpoint-verhaal.

Geïnspireerd door dit originele initiatief werd het festival in 2018 geherlanceerd. VIEWPOINT wil opnieuw een platform geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld. Hierbij krijgen zowel beginnende als ervaren documentairemakers wereldwijd een plaats. Het is de bedoeling om opnieuw een warme, open sfeer te creëren waarbinnen filmmakers, fans, critici en producers samen films kunnen bekijken van aankomende talenten, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken en bekronen.

HET VIEWPOINT DOCUMENTARY FILM FESTIVAL IS TERUG VAN 15 TOT 23 MEI 2021!

Na een op de valreep afgelaste editie in 2020, werd het Viewpoint Documentary Film Festival voor een tweede jaar op rij uitgedaagd zich aan te passen aan de coronacrisis. Daarom zal dit jaar uitzonderlijk een dubbele editie van het festival doorgaan in de Alfred Sküll Art Gallery, in plaats van bij onze langjarige partner Studio Skoop. Het filmfestival organiseert van 15 tot 23 mei 2021 een hele reeks filmvertoningen die in zeer beperkte kring en covid-proof zullen plaatsvinden in de kunstgalerij waar de films op het grote scherm zullen vertoond worden.

Dit jaar staan er maar liefst zestig uitzonderlijke documentaires (zowel langspeelfilms als kortfilms) uit alle uithoeken van de wereld op de agenda van het Viewpoint Documentary Film Festival.

Een aantal hoogtepunten uit de selectie:

De Nederlandse documentaire ‘Afrikaanse bruid’ van Roy Dames en Jos Driessen biedt ons een grimmige blik op cultuurverschillen en vooroordelen. Is het echte liefde die de Belgische Gilbert voelt voor zijn Afrikaanse vriendinnen, of spelen andere motieven mee?

Genderthema’s worden uitgediept in ‘Killing Tony’ (Finland) van Panu Suuronen. We maken kennis met Toni, een workaholic koerier van middelbare leeftijd. Toni probeert te vechten tegen de flamboyante ‘social butterfly’ Jenni, die binnenin hem luidruchtig schreeuwt om naar buiten te komen.

‘Fatima - A short life’ (Duitsland) van Hakim El Hachoumi, dat het verhaal vertelt van een gestorven 14-jarig kamermeisje en de werkgevers die haar erbarmelijk behandelden, biedt inzicht in de Marokkaanse maatschappij vanuit twee tegenover elkaar staande perspectieven: de archaïsche, arme milieus en de wereld van jonge, sociaal opwaartse stedelingen.

In ‘Boy from the Blaze’ (Spanje) van Ignacio Acconcia volgen we Aleixo, die een tragisch auto-ongeluk overleefde maar door het leven moet met ernstige brandwonden over zijn gehele lichaam en gezicht. Na jaren duisternis is Aleixo vastberaden zijn angsten en woede achter zich te laten om zijn droom te verwezenlijken: rapper worden.

‘Good Girls Don’t Get Beaten’ (Wit-Rusland) van Halina Adamovich. Het gebruik van buitensporig geweld ter zelfverdediging is ene van de vaakst voorkomende redenen waarom vrouwen in de gevangenis terechtkomen. Meer dan 140 landen over de wereld hebben wetten tegen huiselijk geweld. Wit-Rusland niet.

‘The Edge of Existence (Zuid-Afrika) van James Suter en Charlie Luckock vertelt het verhaal van een aantal sleutelfiguren in de Serengeti en de dagelijkse uitdagingen waar zij te maken mee krijgen tijdens hun worstelingen om samen te leven met wilde dieren en de natuurlijke Afrikaanse omgeving.

We sluiten af met ‘Everyone wants to be the next Weismann’ (Spanje) van Alberto Triano. Martín Solo, vrijzinnig kunstverzamelaar en curator, staat op het punt zijn eigen museum te openen met een grootse tentoonstelling. Mislukkingen in het verleden braken hem reeds zuur op, maar dit keer is hij bereid alles uit de kast te halen.

Meer informatie over het hele programma vind je terug op www.viewpointdocfest.com

TICKETS

Reservaties verplicht. Tickets voor de filmvertoningen in Alfred Sküll Art Gallery zijn slechts 6 euro en kunnen besteld worden via de website: www.viewpointdocfest.com

Ben je student, 65-plusser, werkloos of heb je een laag inkomen? Dan kan je via onze website een gratis ticket aanvragen. Voor elk verkocht ticket planten wij trouwens ook een boom met Tree Plan (www.treeplan.org). 1 ticket = 1 boom!

WANNEER?

15 tot 23 mei 2021

WAAR?

Alfred Sküll Art Gallery

Alpacastraat 29

9000 Gent

——————————————————

VORIGE EDITIES

1994-2003
2018
2019