Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
3 social 1080x1080px
Vierkant

Cinema Belmundo 2022

Cinema Belmundo 2022

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!

In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In de door corona onderbroken editie van 2020 ging het ‘Gender in de Blender’, en in de corona-editie die in 2021 online doorging wilden we ‘a paard’ zijn van ‘System Change’...

Dit jaar maken we ‘indruk met onze afdruk’ met een programma rond rechten van mens en natuur. #maakvanjetak

Een volledig overzicht van alle activiteiten vindt u hier: belmundo.gent

Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kunt u in Studio Skoop een film/documentaire bijwonen in het teken van ‘rechten van mens en natuur’. Steeds met een interessante nabespreking.

In samenwerking met het JEF Jeugdfilmfestival is er dit jaar ook een aanbod voor kinderen. Deze starten op andere uren en zijn zonder inleiding en nabespreking.

DIT WAS HET PROGRAMMA:

THANK YOU FOR THE RAIN
Julia Dahr - Groot-Brittannië/Noorwegen - 2017 - 87 min.
met Kisilu Musya, Christina Kisilu, Alec Baldwin, François Hollande, Angela Merkel, ...

‘Thank you for the Rain’ laat zien wat veerkracht in de praktijk betekent. De Keniaanse boer Kisilu legde vijf jaar lang zijn dagelijks leven vast met de camera die hij kreeg van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Gaandeweg ontpopt hij zich van een vader tot een leider en een activist die de problemen van zijn gemeenschap in kaart brengt. Het resultaat is een opmerkelijke documentaire over de schokkende gevolgen van klimaatverandering voor de kleine boeren op het Afrikaanse platteland.

Met nabespreking door 11.11.11

‘Thank you for the Rain’ was te zien op dinsdag 01/03 om 20u00

HET BLAUWE MEISJE (THE BLUE GIRL)
Keivan Majidi - Iran - 2021 - 84 min.
Originele versie - Nederlands ondertiteld

De kinderen van een dorpje, hoog in de bergen in Koerdistan, zijn dol op voetbal. Een plein waar ze tegen de bal kunnen trappen, hebben ze echter niet. Nergens in het dorp is er een vlakte te bespeuren waar ze kunnen spelen. De bewoners zijn het beu dat de meisjes en jongens in de hellende straatjes achter de bal aan rennen of hun ramen aan diggelen trappen. De kinderen zelf dromen ervan om ooit een écht voetbalveld te hebben in het dorp, zodat ze ongestoord kunnen oefenen. Na de zoveelste aanvaring met de volwassenen van het dorp besluiten ze samen met een oud-voetbalspeler het heft in eigen handen te nemen. Ze trekken de bergen in, op zoek naar een plaats die groot en vlak genoeg is om er een voetbalveld van te maken. Geen simpele opdracht in deze rotsige omgeving…

Een première in samenwerking met het Jeugdfilmfestival van JEF. Voor iedereen vanaf 9 jaar.

‘Het Blauwe Meisje’ was te zien op donderdag 03/03 om 14u30

DE SCHOOLTUIN
Mark Verkerk - Nederland - 2020 - 60 min.
Nederlands gesproken

Kijk door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen.

Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen, maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.

Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Voor de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen en ook voor de vos die, als het hek ’s avonds dicht is, op pad gaat…

Een première in samenwerking met het Jeugdfilmfestival van JEF. Voor iedereen vanaf 6 jaar.

‘De Schooltuin’ was te zien op zaterdag 05/03 om 14u30

WOMAN AT WAR
Benedikt Erlingsson - IJsland - 2018 - 101 min.
met Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada,…

In deze intelligente feelgoodfilm van Benedikt Erlingsson gaan urgente globale issues hand in hand met humor en gerechtigheid. Probeer de film niet te categoriseren als komedie, musical of sociaal-politiek drama. Kick back, relax en laat alles gezwind over je heen komen.

In het stadje is Halla een populaire en goedlachse koorleidster. Op het platteland heeft ze door de pers de bijnaam ‘Mountain Woman’ verworven. Een anonieme figuur die met pijl en boog elektriciteitskabels en –pylonen vernietigt in een persoonlijke kruistocht tegen de industrialisering van haar geliefde IJslandse natuur. De enige die haar identiteit kent is Baldvin, een lid van haar koor die in het ministerie zetelt, en haar bijwijlen wat verse informatie toespeelt. Omdat de Chinezen dreigen om hun IJslandse investeringen in te trekken, wordt het hoog tijd om haar manifest publiekelijk te verspreiden, met alle gevolgen vandien.

Met nabespreking door Furia vzw

‘Woman at War’ was te zien op dinsdag 08/03 om 20u00

PERSPECTIVES ON PASTORALISM
Film- en debatavond - Niger/Tanzania/Uganda - 2012/2015/2021 - 115 min.

Op 15 maart organiseert CELEP (Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism) een film- en debatavond over pastoralisme. Het is het resultaat van een samenwerking tussen DITSL, Agrecol en Dierenartsen Zonder Grenzen.

Pastoralisme is een vorm van veeteelt waarbij de dieren (kamelen, runderen, schapen, geiten …) grazen op natuurlijk gegroeide struik- en graslanden. Rondtrekkende veehouders dragen op die manier bij tot de instandhouding van ecosystemen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen. De relaties tussen de veehouders, hun dieren en hun omgeving weerspiegelen een innige verstrengeling van cultuur, economie en ecologie in de droge savannegebieden. Door in deze gebieden de mobiliteit van dieren voorop te stellen, weten ze de natuur in stand te houden in plaats van haar te vernietigen.

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt veehoudersgemeenschappen in 9 Afrikaanse landen en helpt hun inheemse kennis, veerkracht en duurzame levensstijl in stand te houden. Hun manier van leven met een laag gebruik van fossiele brandstoffen kan ons immers de weg wijzen naar een duurzame toekomst.

De avond, die volledig Engelstalig is, gaat van start met een inleiding (10 min.) door keynote speaker Anthony Denayer, Operational Communication Coordinator bij Dierenartsen Zonder Grenzen. Daarna wordt een mooie selectie films uit Tanzania, Niger en Oeganda (alles samen 60 min.) geprojecteerd. Meer informatie over de films vindt u door op de filmtitel of foto hierboven te klikken. Na de filmselectie is er tijd voor vraag en antwoord (45 min.) met Nick Lunch, directeur en medeoprichter van InsightShare en Peter van der Jagt, Director of Operations bij Dierenartsen Zonder Grenzen.

‘Perspectives on Pastoralism’ was te zien op dinsdag 15/03 om 20u00

THE NEW GOSPEL
Milo Rau - Duitsland/Zwitserland/Italië - 2020 - 107 min.
met Yvan Sagnet, Maia Morgenstern, Enrique Irazoqui, Marcello Fonte, ...
Swiss Film Prize: Best Documentary

Welke boodschap zou Jezus verkondigen als hij vandaag zou leven? Wie zouden zijn apostelen zijn? Met The New Gospel, verkozen tot ‘Documentaire van het Jaar’ in Zwitserland, keren Milo Rau en zijn team terug naar de oorsprong van het evangelie.

Hoofdrolspeler in The New Gospel is de Kameroense activist Yvan Sagnet, de eerste zwarte Jezus in de Europese filmgeschiedenis. Hij werkt in 2011 op een tomatenboerderij wanneer hij beslist te revolteren tegen de uitbuiting van de plattelandsarbeiders in het zuiden van Italië. Voor de film bezoekt hij opnieuw het grootste vluchtelingenkamp in de buurt van Matera, de stad in het zuiden van Italië waar eerder Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson het leven van Jezus verfilmden. Sagnet vindt er zijn apostelen en zet samen met hen de ‘Rivolta della dignita’ op, de Opstand van de Waardigheid.

Deze aangrijpende film wordt gevolgd door een nabespreking met arbeiders zonder papieren die in de zomer van 2021 in Brussel in hongerstaking gingen om uit de illegaliteit te kunnen stappen, Gentse arbeiders zonder papieren en Fairwork België, die de rechten van werknemers zonder papieren verdedigt.

In samenwerking met #GentZonderGrenzen en NTGent.

‘The New Gospel’ was te zien op woensdag 16/03 om 19u45

DUOVERTONING ‘SANAS NOS QUEREMOS’ & ‘SAMUEL IN THE CLOUDS’
Jan De Deken - El Salvador - 2021 - 31 min.
Pieter Van Eecke - België/Nederland/Bolivië - 2016 - 70 min.

Een gezonde omgeving is cruciaal voor onze gezondheid. Mensen hebben recht op gezondheid en een gezonde omgeving, en de omgeving heeft het recht om gezond te kunnen zijn.

Toch wordt dat recht al te vaak geschonden omwille van een ‘gezonde economie’. Momenteel wordt het dagelijkse leven geteisterd door een virus dat hoogstwaarschijnlijk tot bij ons kwam door ontbossing. Onze gezondheid en de gezondheid van de natuur zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verbondenheid tussen de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu staat bekend als ‘One Health’.

Meer informatie over beide films vindt u door te klikken op de titel of foto hierboven.

‘Sanas nos Queremos’ & ‘Samuel in the Clouds’ waren te zien op dinsdag 22/03 om 20u00

EN EL NOMBRE DEL LITIO
Tian Cartier, Martín Longo en Pía Marchegiani - Argentinië - 2021 - 75 min.
Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Het huidige witte goud is lithium, een basisgrondstof voor de batterijen van, onder andere, onze elektrische wagens. Lithium staat voor de Groene Transitie, om de overschakeling te maken van benzine- en dieselwagens naar elektrische. Maar voor veel inheemse volkeren in Argentinië, Bolivia en Chili betekent lithium een vergiftigd geschenk. Voor de ontginning van dit metaal zijn grote hoeveelheden water nodig, met enorme sociale en ecologische schade tot gevolg.

De documentaire ‘En el Nombre del Litio’ (in de naam van lithium), volgt de strijd van inheemse gemeenschappen van de Salinas Grandes (gelegen in het noorden van Argentinië) om zowel de planeet als hun eigen tradities te beschermen. Ze willen niet dat hun regio opgeofferd wordt voor de Groene Transitie en hopen dat er alternatieven kunnen gezocht worden voor de Westerse goudkoorts naar lithium.

Met een nawoord in het Engels door Diego Marín, vrijwilliger bij CATAPA en Associate Policy Officer for Environmental Justice bij het European Environmental Bureau.

‘En el Nombre del Litio’ was te zien op dinsdag 29/03 om 20u00

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN CINEMA BELMUNDO: