Bezoek onze mobiele website
Tickets zijn nu ook eenvoudig online te bestellen door op de juiste dag en speeluur te klikken. Controleer alvorens af te rekenen zeker of u de juiste datum en het juiste uur heeft geselecteerd! - lees meer
Vanaf 30 min. voor vertoningsuur enkel nog tickets aan de kassa

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox

verstuur
Valtho25 club (3)
Vierkant
Rk-2
Rk-3

Cinema Belmundo 2021

Cinema Belmundo 2021

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. Er zijn wandelingen, workshops, films en debatten… Kortom, voor elk wat wils!

In 2018 was het thema ‘Duurzame vrede’, in 2019 werden de ‘Grondoorzaken van Migratie’ onderzocht. In de door corona onderbroken editie van 2020 ging het ‘Gender in de Blender’. Dit jaar willen we ‘a paard’ zijn van ‘system change’!

Een volledig overzicht van alle activiteiten vindt u hier: belmundo.gent

DIT IS HET FILMPROGRAMMA:

Elke dinsdag in maart, telkens om 20u, kunt u gratis online een film/documentaire bijwonen in het teken van mondiale verandering. Steeds met een interessante nabespreking!

ADEMLOOS
Daniël Lambo - België - 2018 - 80 min.
Ensor voor Beste Documentaire Film 2019
Engels, Frans, Hindi, Nederlands gesproken - Nederlands en Frans ondertiteld

Kapelle-op-den-Bos is het geboortedorp van filmmaker Daniël Lambo. Daniëls vader was er arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit, ooit één van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. Vandaag kennen we de gevolgen van asbestproductie en voor velen is het een probleem van het verleden. De asbestproblematiek blijkt echter brandend actueel.
In het Indiase dorp Kymore ontdekt Daniël een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp is een spiegel voor het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit te strijden voor de vele slachtoffers van Kymore en voor een schone leefomgeving.
Een pakkende documentaire over de strijd van individuen die leven in het puin van de asbestindustrie.

• Met nabespreking in het Nederlands
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 2 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

HONEYLAND
Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov - Macedonië - 2019 - 89 min.
Genomineerd voor 2 Academy Awards (Oscars) in 2020
Turks, Macedonisch en Servo-Kroatisch gesproken - Nederlands ondertiteld

In een afgelegen gebied van Noord-Macedonië zorgt imker Hatidze voor haar stokoude en blinde moeder. Het geduld dat ze zich bij het telen van wilde bijenhoning meester maakte, verbindt haar met oude tradities. Op een dag arriveert een rumoerige familie met een oude woonwagen en een kudde koeien, de voorbode van het naderende einde van Hatidzes vertrouwde leven. Honeyland toont het broze evenwicht tussen mens en natuur in een visueel verbluffende, poëtische documentaire.
De film stelt fundamentele vragen: hoe gaan wij om met de natuur en hoe kunnen wij toelaten dat winstbejag de wereld schaadt? Een kritische blik op ons kapitalistische systeem.

• Met nabespreking met Wies Willems, politieke beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 9 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

DOUBLE BILL: LA BESTIA DEL CLIMA & PE NA TERRA
Quinten & Lennert Prinsen / Louise Amand - België - 2019 - 2 x 28 min.
Spaans / Portugees gesproken - Nederlands ondertiteld

“La Bestia Del Clima” vertelt een driedelig verhaal dat de impact van de klimaatverandering op gemeenschappen uit ‘El Corridor Seco’ (Centraal-Amerika) blootlegt. Een gevoelige en artistieke kijk op hoe een stijgende voedselonzekerheid aan de grondslag ligt van vele migratiebewegingen.

De film “Pé Na Terra” (vertaald: ‘met de voeten in de aarde’) trekt naar de prachtige Cerrado-streek in Brazilië. Nog meer dan in het Amazonewoud teistert de agro-industrie het gebied. Toch zijn er ook mensen die aan landbouw doen in dialoog met de natuur. Ze planten er bijvoorbeeld eetbare bossen en organiseren zich samen met burgers voor een duurzame voedselproductie. De film vertelt je dat het geen utopie is om met respect voor de natuur gezonde voeding te telen. Dat er geen waardevolle natuur in brand moet gestoken worden om in voedsel te voorzien.
Het kan, als we met zijn allen, ook in België, kiezen voor een respectvolle landbouw.

• Met een nabespreking met de regisseurs van beide films: Quinten en Lennert Prinsen en Louise Amand (in het Engels)
• De vertoning vindt online plaats op dinsdag 16 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

SLOTEVENEMENT: FILMCLUB

Wat vonden jullie van de films? Welke lessen kunnen we leren uit deze films met betrekking tot systeemverandering? Is er een link tussen de documentaires?
Tijdens het festival is er na elke filmvertoning een spreker die wat extra toelichting geeft en de link zal maakt met het overkoepelende thema ‘systeemverandering’. Op dat moment kunnen we kort in dialoog gaan, maar om dieper met elkaar te discussiëren voorzien we een Filmclub-moment waarin we met z’n allen uitgebreid de films kunnen bespreken! Tot slot geven we ook nog enkele kijktips mee voor andere relevante films en documentaires.
Iedereen is welkom! Ook als je (nog) niet zoveel achtergrondinfo hebt over het thema ‘systeemdenken’ of als je maar naar één of twee filmvertoningen geweest bent.

Cinema Belmundo laat jullie niet los!

• De filmclub vindt online plaats op dinsdag 23 maart om 20u00
• Deelname is gratis, inschrijven doet u via deze link

——————————————————

VORIGE EDITIES VAN CINEMA BELMUNDO:

Belmundo 2020