Nu in Studio Skoop
Young Hearts L’histoire de Souleymane Favoriten Mufasa: The Lion King (OV) Conclave Small Things Like These Anora The Substance Gladiator II Songs of Earth (Fedrelandet) Führer und Verführer Crossing Istanbul Waarom Wettelen? Megalopolis Milano Mufasa: The Lion King (NV) Vaiana 2 - NV Niko het kleine rendier: Voorbij het noorderlicht Kareltje Kat & 25 Jaar Gruffalo
Nieuwsbrief
Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox
Vogels Kun Je Niet Melken
Barbara Makkinga - Nederland - 2024 - 103 min.
Op maandag 11 november om 19u30
Klik hier voor tickets (5 euro)
Deze filmavond maakt deel uit van het Food.Film.Fest. van Voedsel Anders, i.s.m. Natuurpunt
Dierenartsen Zonder Grenzen en Natuurpunt slaan de handen in elkaar en pakken uit met de Belgische première van Vogels Kun Je Niet Melken. Na de film wordt in gesprek gegaan met experten over de kansen en uitdagingen voor een meer natuurinclusief voedselsysteem. De filmavond maakt deel uit van het Food.Film.Fest., het jaarlijks filmfestival van Voedsel Anders dat laat zien dat ons voedselsysteem anders kan.
De film: Vogels Kun Je Niet Melken (103’)
Melkveeboer Bote kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze elegante weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijven ze komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor hun komst. Het grondwater staat hoog en het weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Astrid, Botes vrouw, gunt haar man zijn vogels. Of dat zo zal blijven, is nog maar de vraag. Als weiland voor vee zou deze grond veel meer kunnen opbrengen. En dat is hoe de zonen van Bote de toekomst zien.
Het nagesprek
Een beleid dat inzet op verdere intensivering en schaalvergroting mag dan wel een zeer hoge efficiëntie en opbrengsten per hectare halen, ze veroorzaakt een voortgaand verlies aan biodiversiteit in agrarisch gebied. Dit verlies wordt gekenmerkt door een sterke achteruitgang in aantallen weidevogels, bijen, vlinders, etc. Het ontbreekt vandaag aan doeltreffende beleidsmatige en overtuigende financiële ondersteuning voor een landbouwmodel dat de biodiversiteit in agrarisch gebied bevordert, ook al staan heel wat landbouwers hiervoor open.
Een mogelijke beleidsmatige invulling kan natuurinclusieve landbouw zijn, maar wat is dat dan juist en hoe realiseer je dat in de praktijk?
Na de film gaat MO*-journalist, John Vandaele, in gesprek met drie experten:
- Barbara Makkinga, regisseur van deze film
- Koenraad Scheirs, melkveehouder uit Berlare en voorzitter agrobeheergroep rond weidevogels
- Stijn Leestmans, beleidsmedewerker landbouw bij Natuurpunt
Vanuit hun uiteenlopende expertises en ervaringen gaan de panelleden in op de vraag hoe we kunnen sturen naar een meer natuurinclusief veehouderijsysteem. Waar bevinden zich de huidige tekortkoming en mogelijke hefbomen om een dergelijke transitie te bewerkstelligen? Daar hoopt het expertenpanel u een antwoord op te bieden.
Na afloop kan worden nagepraat bij een drankje in het Skoop Café.