Nu in Studio Skoop
When the Light Breaks Oldboy BXL Des Teufels Bad Babygirl Flow The Room Next Door Nosferatu A Real Pain Conclave We Live in Time The Substance Young Hearts Small Things Like These Anora Vos en Haas redden het bos C. P. E. Bach: Sonatas with varied reprises Confidenza All We Imagine as Light Vermiglio
Nieuwsbrief
Ontvang wekelijks de programmatie in je mailbox
Opera, Ballet & Film: Manifesto
Julian Rosefeldt - Duitsland/Australië - 2017 - 95 min.
met Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, ...
Unieke vertoning op zondag 23 oktober ‘22 om 14u30 in Studio Skoop. (onder voorbehoud)
Dit voortreffelijke eerbetoon aan verschillende (kunst-)manifesten van de 19de en 20ste eeuw, variërend van het communisme tot Dogma, virtuoos gekoppeld aan dertien personages, onder wie een dakloze man, een fabrieksarbeider en een directeur - allemaal gespeeld door de onvolprezen Cate Blanchett - is een bijzondere, humoristische audiovisuele ervaring.
Een keurige moeder bidt aan tafel voor de lunch, terwijl haar zoons en echtgenoot ongeduldig luisteren. “Ik ben voor een kunst die niet alleen op zijn kont zit in een museum”, zegt ze. “Ik ben voor kunst waar gaten in vallen als in sokken, die gegeten wordt als een stuk taart.” De woorden komen uit een manifest van popart-kunstenaar Claes Oldenburg uit 1961. Ze worden uitgesproken door Cate Blanchett, in een van de dertien (!) rollen die de actrice speelt in Manifesto, Julian Rosefeldts experimentele film waarvoor hij putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en andere denkers uit de twintigste eeuw. De film, afgeleid van Rosefeldts gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam worden vervat in twaalf delen. De verbluffend veelzijdige Blanchett (ze speelt onder meer een zwerver, poppenspeler, directeur en choreograaf) maakt de teksten fris en springlevend. Het geestige, onderhoudende Manifesto bewijst dat visionaire ideeën werkelijk tijdloos kunnen zijn.
Julian ROSEFELDT (1965, Duitsland) studeerde architectuur in München en Barcelona. Als kunstenaar staat hij bekend om zijn complexe, visueel indrukwekkende film- en video-installaties, variërend van documentair werk tot fictie. Hij is ook fotograaf. Zijn werk werd in talloze internationale musea geëxposeerd en opgenomen in de vaste collectie van onder andere het Museum of Modern Art in New York. Hij woont en werkt in Berlijn.
FR
13 textes fondateurs de l’histoire de l’art et des idées, 13 monologues, 13 personnages, tous incarnés par l’unique Cate Blanchett. Mise en scène par l’artiste allemand Julian Rosefeldt, l’actrice australienne donne corps et voix aux manifestes cultes de Tzara, Debord, Marx et autres. Contestataire, férocement poétique, Manifesto est un projet radical qui offre à Cate Blanchett son plus beau showreel.
ENG
Cate Blanchett performs manifestos as a series of striking monologues.
—-
Onder het motto “kunst behoeft geen ernst, maar waarheid” laat Julian Rosefeldt topactrice Cate Blanchett in Manifesto een prikkelend amalgaam aan manifesten vertolken. Elk van de 13 hoofdstukken van de film bestaat uit een spitsvondige cocktail van bestaande manifesten van dadaïsten, surrealisten, marxisten, futuristen, en zo voort. De tekstuele collages worden als monologen gebracht door Cate Blanchett, die voor elk hoofdstuk in de huid van een ander personage kruipt, gaande van een schooljuffrouw of een nieuwslezeres tot een dakloze. De veelbesproken film van Julian Rosefeldt laat de kijkers alvast proeven van het vernuft en de esthetiek van deze veelzijdige kunstenaar. Hij maakt namelijk niet alleen theater en films, hij regisseert voor Opera Ballet Vlaanderen ook de opera Faust, Robert Schumanns onvolprezen meesterwerk.
★
In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, Amarant en Cinema Cartoon’s (Antwerpen) presenteert Studio Skoop een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op de affiche van Opera Ballet Vlaanderen. De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar het plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. In een korte toelichting een kwartiertje voor de voorstelling brengen we film en opera/ballet samen.
Een overzicht van dit evenement vindt u hier: Opera, Ballet & Film ‘22
De andere films in deze selectie zijn:
- PINA, Wim Wenders - op zondag 23 januari om 14u30 in Studio Skoop
- MITTEN, Gerard-Jan Claes & Olivia Rochette - op zondag 20 februari om 14u30 in Studio Skoop
- WHY WE FIGHT?, Mirjam Devriendt & Alain Platel - op zondag 3 april om 14u30 in Studio Skoop